Temettü Nedir? Nasıl Alınır?

788

26 Ocak 2023 economicon

Uygulamamızı İndirmeyi Unutmayın

Temettü veya diğer adıyla kâr payı; bir işletmenin elde ettiği dönemlik kârdan miktarından nakit ya da hisse senedi olarak şirket ortaklarına pay vermesidir. Önemli bir ortaklık hakkı olan temettü, işletmedeki her bir ortağın sahip olduğu hisse senedi miktarına göre bir pay verilmesi anlamını taşır. 

Temettü oranları, şirketlerin yılsonu bilançolarına bağlı olarak belirlendiği için yatırımcılar tarafından dikkatle takip edilen veriler arasındadır. Bir şirketin yıllık net dönem kârı, o şirketin yatırımcılarına ödeyeceği kâr payının belirlenmesini sağlar. Şirketin, yıllık net dönem kârından vergiler ve diğer giderlerin çıkarılmasının ardından elde kalan kısmın %20’sinden az olmamak kaydıyla yatırımcılarına dağıtım yapmasına temettü dağıtımı denir. Temettü dağıtım kararı; yönetim kurulunun teklifi üzerine şirket genel kurulunda alınır. 

Temettü Nasıl Alınır? 

Temettü almak veya buna hak kazanmak için bireylerin hisse senedi sahibi olması gerekir. Bu sahiplikle elde edilen ortaklık, şirketin temettü ödeme gününde bu hakkın elde edilmesini sağlar. Şirketin temettü dağıtımından bir gün önce alınsa dahi hisse senedi; bireylerin temettü hakkından yararlanmasını mümkün kılan bir yatırım aracıdır. 

Temettü Ne Zaman Hesaba Geçer? 

Temettü dağıtım tarihi belli olup temettü dağıtıldıktan sonra paranızın hesabınıza geçeceği tarih 2 işlem günü sonrasıdır. Dağıtılan bir temettü 2 işlem günü sonrası nakit ya da hisse senedi olarak hesaba geçer. 

Temettü Dağıtımı Sonrası Hisse Fiyatı Ne Olur? 

Bir şirketin temettü dağıtımından sonra  hisse senedi fiyatı düşer. Örneğin temettü dağıtımı yapan bir şirkete ait hisse senedinin temettüden önceki gün kapanış fiyatı 30 liraysa ve dağıtılacak temettü 1 liraysa, hisse senedi fiyatı temettü dağıtımı sonrası 29 lira olacaktır. 

Şirketlerin temettü dağıtım tarihleri ise, değişkenlik göstermekle birlikte genellikle ikinci çeyrek içerisinde gerçekleşmektedir. Temettü hakkı kazanmak için şirket genel kurulunda belirlenen temettü dağıtım tarihinde ilgili hisse senetlerine sahip olmanız yani şirkete ortak olmanız ve kar payı alma hakkı kazanmanız gerekir. Temettü dağıtım tarihleri önceden BIST’e bildirilir ve kamuoyuna duyurulur.  

5 1 oyla
Makale Değerlendirmesi
1 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
Kubilay akcan
Ziyaretçi
1 yıl önce

Eline emeğinize sağlık

1
0
Fikirlerinizi bekliyorum lütfen yorum yapınx
()
x