18 Temmuz 2022 EconomIcon
Uygulamamızı İndirmeyi Unutmayın
Staking, bir kripto para zincirinin operasyonlarını desteklemek için kripto paralarınızı cüzdanınızda belirli süre kilitleyip harcamadan veya transfer etmeden tutma işlemidir. Kilitlediğiniz bu kripto paralardan, kilitlediğiniz süre boyunca belirli oranlarda ödül kripto para kazanırsınız. Kripto paralarınızı kilitlemek için özel bir mobil veya bilgisayar cüzdanına ihtiyaç duyarsınız.
Stake Nasıl Çalışır?
Elinizdeki kripto para staking’e izin veriyorsa varlıklarınızın bir kısmını stake edebilir ve bu varlıklardan zamanla bileşik faiz ödülü kazanabilirsiniz. Bu genellikle, faiz getiren bir mevduat hesabına benzeyen bir “staking havuzu” aracılığıyla gerçekleşir.
Kripto paranızın stake edildiğinde ödül kazandırmasının nedeni blok zincirinin bu parayı işletiyor olmasıdır. Staking’e imkân tanıyan kripto paralar, Hisse İspatı adı verilen bir “uzlaşma mekanizması”ndan faydalanır. Bu mekanizma, banka veya ödeme işleyici gibi bir aracı olmadan tüm işlemlerin doğrulanmasının ve güvenliğinin sağlanmasının yoludur. Stake etmeyi tercih ettiğiniz durumda kripto paranız bu sürecin bir parçası olur.
Staking’in Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Avantajları:
- Pasif gelir kaynağıdır. Kullancıların stake ödülü elde ederken stake edilen kripto paranın yükselmesi durumunda ana paradan da gelir elde edilir.
- Yüksek elektrik tüketen madencilik ekipmanları gibi maliyetli değildir, düşük enerji tüketimi yapar.
- Yüzde 51* saldırısını azaltır.
*Yüzde 51 Saldırısı: Kişi veya kişilerin blockchain ağının yarısından fazlasını kontrol altına alması.
Dezavantajları:
- Stake edilen kripto paralar volatiliteye karşı savunmasızdır. Eğer kripto paranın değeri, cüzdanda stake edildiği süre boyunca volatilitenin etkisi ile düşerse, kullanıcının elde edeceği gelir de düşecektir.
- Stake edilen kripto para, belirlenen süre boyunca kitli kalacağı için satılamaz ya da çekilemez.
Kripto Paranızı Nasıl Stake Edebilirisiniz?
Öncelikle hangi kripto paraların stake edilebileceğini öğrenmelisiniz. Çünkü piyasadaki bütün kripto paraları stake etmek mümkün değil. Tabii bir de stake edeceğiniz kripto para için bir minimum miktar olacaktır. Bu miktar kadar o kripto paradan elinizde bulunması gerekiyor. Bu şartları sağlıyorsanız ve kripto para cüzdanınız da varsa stake havuzuna kripto paralarınızı atarak pasif gelir elde etmeye başlayabilirsiniz.
Ardından kripto paranızı hangi borsada stake edeceğinize karar vermeniz gerekir. Binance, Coinbase ve Kraken gibi borsalarda staking işlemi yapabileceğiniz gibi merkeziyetsiz yani Uniswap ve PancakeSwap gibi borsalarda da staking işlemi yapabilirsiniz. Merkeziyetsiz borsalarda yapacağınız staking işleminde daha çok yıllık getiri elde etmeniz mümkün.
Bazı Kripto Paraların Yıllık Getiri Oranları:
- Cardano (ADA): Yıllık getiri oranı* %4.28
- Polkadot (DOT): Yıllık getiri oranı %13,55
- Avalanche (AVAX): Yıllık getiri oranı %10,46
- Algorand (ALGO): Yıllık getiri oranı %%7.27
- Ethereum 2.0 (ETH): Yıllık getiri oranı %8,94
*Yıllık getiri oranları farklı platformlarda değişiklik gösterebilir.
kripto para analiz siteleri, kripto para analizi, hisse senedi analizleri, hisse senedi teknik analizleri, hisse senedi temel analiz, hisse senedi temel analiz sitesi, borsa analiz sitesi, borsa analiz siteleri, borsa teknik analiz siteleri, borsa teknik analiz yöntemleri, borsa firma analizleri, borsa şirket analizleri, borsa şirket hisseleri analizi borsa hisse analizleri, borsa hisse analizi, hisse öneri, hisse tavsiye, halka arz, hisse arz, bedelli, bedelsiz, temettü, temettü veren hisseler, temettü hisseleri, kar payı, hedef fiyatlar, şirket haberleri, hekts haber, froto haber, eregl haber, sasa haber, altın son durum, gram altın fiyat, gram altın, çeyrek altın, yarım altın, tam altın fiyat,