Düşüş Piyasasında Nasıl Yatırım Yapılır

248

30 Haziran 2022 EconomIcon

Uygulamamızı İndirmeyi Unutmayın

Borsada Karşıt Yatırım Stratejisi

“Herkes açgözlülük yaparken siz korkun, herkes korkarken de siz açgözlü olun.”  – Warren Buffett

Ama bir dakika bu sözü söyleyen Buffett, değer yatırımcısı değil miydi? Evet, bu tamamen doğru… Ancak değer yatırımcılığının aynı zamanda bir tür karşıt yatırım stratejisi olduğuna da, hatırlarsanız, değinmiştik.

Bir sabah uyandınız ve borsadaki hisselerin çoğunun taban yaptığını gördünüz, bir sonraki güne uyandınız ve yine aynı resim: Her yer kıpkırmızı ve tüm borsa yatırımcıları endişe içinde bu durumun nerede sonlanacağını konuşup tartışıyor.

Fakat bu sırada bir de bakmışsınız ki, bir karşıt yatırımcı; markette indirim olduğunu görüp sevinen bir vatandaş gibi, hemen ucuza hisse almak için borsanın yolunu tutuyor.

Şurası bir gerçek ki, borsada çoğunlukla kurunun yanında yaş da yanar. Kurunun yanında kabahatsiz bir şekilde yanan yaş hisseleri satın almak için ise, bir karşıt yatırımcı için böyle zamanlar tam da beklenen fırsat günleridir: Adeta Black Friday!

Hisse fiyatları düştükçe hisse alımını sürdüren karşıt yatırımcı, bu yolla ortalama alım maliyetini sürekli aşağı çeker ve bu da esasında bir portföy yönetim stratejisidir. Fakat burada dikkat edilecek en önemli husus, maliyet ortalayayım derken sönen balonları almadığınızdan emin olmanız gerekeceğidir.

Başarı, her yerde olduğu gibi, borsada da biraz aykırı insanların harcıdır; bu yüzden borsada yatırım stratejileri arasında karşıt yatırım stratejisinin de çok özel bir yeri olduğunu söylersek, sanırız yanılmış olmayız.

Uzak Durmakta Fayda Var: “Borsayı Zamanlamak”

Her yatırımcı, yatırımını güçlendirmek için bir strateji izler. Yatırıma ilk defa başlayanlar ve hatta yıllardır yatırım dünyasında olanların bile izlediği bir strateji (ya da bu noktada hayal demek de doğru olabilir) vardır: Hisseleri en düşük olduğu seviyeden alıp en yükseğe çıktığında satıp kâra geçmek. Yurt dışında bu mantığa “Market Timing”, yani “Borsayı zamanlamak” adı veriliyor.

Bu mantığın veya stratejinin yanlış olduğunu söyleyemeyiz ama kusurları oldukça fazladır. Her şeyden önce, hiç kimse bir hisse senedinin gelecekteki fiyatını tam olarak tahmin edemez. Böyle bir gerçek olmasına rağmen geleceğe yönelik tahminde bulunmak ise yatırımcıların bırakamadığı bir alışkanlıktır.

Omaha Kâhini olarak adlandırılan Warren Buffet bile bunun için şöyle söylemiştir: “Hisse senedi tahmincilerinin sahip olduğu tek değer, falcıların iyi görünmesini sağlamaktır.”

Yazının girişinde de bahsettiğimiz gibi sıklıkla düşüşlerin yaşandığı böyle bir dönemde, “borsayı zamanlamak” isteyen yatırımcılar, istemeden de olsa bu düşüşe ortak oluyor aslında. Çünkü hiç kimse hisselerin en çok ne kadar dibi göreceğini ya da en çok ne kadar yükseleceğini tahmin edemiyor. Dolayısıyla da riskten kaçmak için hisselerini satıp tüm parasını borsadan çekiyor. Bu kadar hisse satışının olduğu yerde de düşüş yaşanması kaçınılmaz oluyor.

Denemekten Zarar Gelmez: “Borsada Zaman Geçirmek”

Kriz dönemlerinde “Borsayı zamanlamak” mantığının da bir antitezi var elbette: Borsada zaman geçirmek! Tüm paranı çekmeden, hisseler düştükçe ufak alımlar yapmak, hisselerin düşeceği veya yükseleceği seviyeleri tahmin etmeden borsada vakit geçirmek olarak özetleyebiliriz.

Borsalar düşüyor diye portföyündeki tüm hisseleri satmadan borsada zaman geçirdikçe, kriz dönemlerindeki borsa hareketlerini de yakından tanımış olursun. Sonuçta denizin soğuk olup olmadığını anlamak için suyun içinde olman gerekir değil mi?

Rakamlarla Örnek Vermek Gerekirse…

Charles Schwab’ın bu konuda harika bir araştırması var.

Bu araştırma; ABD borsalarının 2001 – 2020 arasındaki getirilerini analiz ederek borsayı zamanlamanın ve borsada zaman geçirmenin yaptığın yatırıma olan etkilerini gösteriyor.

Diyelim ki 2001 yılında 500 dolarlık bir yatırım yaptın ve 2020’ye kadar belli aralıklarla borsayı zamanlayarak, en dipten alıp en yüksekten satmaya çalıştın.

Hisselerini sattıktan sonra doğal olarak bir süre elinde nakit bulunmuş ve borsadan çekilmiş oluyorsun. Sonrasında ise tekrar hisse satın alarak elindeki nakiti tekrar borsaya sokuyorsun.

Hisse satıp sonra tekrar hisse alana kadar geçen süreye, yani borsadan çekilip elinde nakit tuttuğun süreye “kayıp zaman” diyelim.

  • Eğer 10 günlük bir kayıp zamanın olsaydı 500 dolarlık yatırımın da 1.093 dolara yükselirdi.
  • 20 günlük bir kayıp zamanın olsaydı yatırımın 509 dolara yükselirdi.
  • 30 günlük bir kayıp zamanın olsaydı yatırımın yükselmek bir yana, düşüş yaşar ve 375 dolara gerilerdi.
  • 40 günlük bir kayıp zaman sonrasında ise yatırımın 259 dolara kadar gerilerdi.

Fakat hisse al-sat yapmadan, borsayı zamanlamadan, borsada vakit geçirmeye sürekli devam ettiğin takdirde 500 dolarlık yatırımın 1.975 dolara kadar yükselirdi.*

Peki, Uzmanlar Ne Diyor? Ne Yapıyor?

Warren Buffett, geçtiğimiz aylarda, borsanın 2021 yılının sonunda tarihi zirvesinden sert bir şekilde düşüşe geçmesiyle birlikte kenarda hazırda tuttuğu 144 milyar doları, hisse senedi satın almak için bir fırsat olarak kullanmaya başladı.

Hatta 92 yaşındaki ünlü yatırımcının her yıl yatırımcılara yazdığı mektupta, 144 milyarın üzerindeki bu nakit paradan bahsetmiş ve aslında böylesine büyük nakit ağırlık pozisyonlardan hiç hoşlanmadığını belirterek bu dönemlerin her zaman gelip geçici olduğunu belirtmişti.

Yani Berkshire, potansiyeli yüksek iyi şirketleri değerinin altında satın alarak herkesin kasvetli bir ruh hâline sahip olduğu bu günleri bir yatırım fırsatına dönüştürdü.

Ayrıca, Midas olarak, Türkiye’deki yatırımcıların sevdiği bir isim olan Tuncay Turşucu ile yatırım üzerine sohbet ettiğimiz bir podcast serimiz var. Yakın zamanda borsalar düşerken yatırımlarımızı nasıl koruyacağımız üzerine sohbet ederken Tuncay Turşucu da yatırımcılar için şu sözleri sarf etmişti:

“Gerçek bir yatırımcıysan eğer panik yapmana gerek yok. Çünkü olaylara kısa vadeli değil uzun vadede yaklaşıyorsundur. Gerçek bir yatırımcıysan zaten sana lazım olmayacak, riskini minimum tutarak yatırım yapıyorsundur.”

Son Olarak…

Borsa grafiklerini üst üste kırmızı renkte görmenin çok da korkulacak bir şey olmadığını, bu grafiklere hangi çerçeveden baktığının önemli olduğunu umarım anlatabilmişizdir. Yazı boyunca altını çizdiğimiz gibi düşüşler borsanın doğasında var. Böyle zamanlarda bir yatırımcı olarak yatırımını korumak için doğru bir strateji izlemek her şeyden önemli.

Belki şu deyişi sen de duymuşsundur: “Her çıkışın bir inişi, her inişin de bir çıkışı vardır.”

Elbet her yeri yemyeşil göreceğimiz günler de gelecek. O günlerde tekrar görüşmek üzere şimdilik hoşçakal sevgili Midaslı.

Kaynak: GCM Yatırım, Midas

kripto para analiz siteleri, kripto para analizi,  hisse senedi analizleri, hisse senedi teknik analizleri, hisse senedi temel analiz, hisse senedi temel analiz sitesi,  borsa analiz sitesi, borsa analiz siteleri, borsa teknik analiz siteleri, borsa teknik analiz yöntemleri, borsa firma analizleri, borsa şirket analizleri, borsa şirket hisseleri analizi borsa hisse analizleri, borsa hisse analizi, borsa düşüş, borsa neden düşüyor, bist düşüş, hisseler neden düşüyor?