2023 Hisse Yorum ve Analiz Listesi

750

23 Ocak 2023 EconomIcon

2023 Yılında Yatırımcıları Çok Fazla Fırsat Bekliyor! Bu Yıl Borsa İstanbul İçin Harika Bir Yıl Olmaya Devam Edecek. İşte EconomIcon’un 2023 Yılı Borsa Değerlendirmesi…

2022 yılı şüphesizki Borsa İstanbul için harika geçen bir yıl oldu. Borsa İstanbul 100 endeksi 2022 yılı içerisinde %175 oranında yükselirken hem döviz karşısında hemde altın karşısında oldukça güçlü bir performans sergileyerek yatırımcılarına kazanç sağladı. Özellikle enflasyondan da yatırımcıların sermayelerini büyük miktarda koruyan Borsa İstanbul’a Türk halkının da ilgisi hiç olmadığı kadar arttı. Borsamıza sadece 2022 yılında 1.4 milyondan fazla yatırımcı katıldı. Son verilere göre ise Borsa İstanbul yatırımcı sayısı ise 3 milyon 749 bin kişi ile tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Peki BİST100 endeksi %175 oranında yükselirken hangi hisseler en yüksek ve güçlü performansı gösterdi ve hangi hisseler en zayıf performansı gösterdi?

2022 yılının gözde sektörü tabiki de Enerji Sektörü oldu. Geçtiğimiz yıl enerji sektöründe inanılmaz bir büyüme görülüdü. Sektöre ait bazı hisseler %1800’ü geçen oranlarda fiyat artışı yaşarken ortalama fiyat artışı ise %700 oranlarına kadar dayandı. Borsa İstanbul’da son bir yılda en çok yükselen beş hisseyi sıralayacak olursak; 1- IMASM: %1496, 2- GESAN: %1158, 3- COSMO %1102, 4- SMRTG %984, 5- ATSYH %932 olarak sıralanıyor. Gördüğümüz gibi en çok yükselen 5 hisseden ikisi enerji sektörüne ait hisseler. En çok düşüş yaşayan 5 hisseye bakacak olursak; 1- PKENT -58,10%, 2- TETMT -46,46%, 3- ORCAY -45,96%, 4- KUTPO -34,41%, 5-  TSPOR -31,04% olarak sıralanıyor.

2022’de Halka Arz Rüzgarı Esti!

Yukarıda belirtmiş olduğumuz 2022 yılında en çok yükselen 5 hisseden 3 hisse 2022 yılında halka arz oldu. Geçtiğimiz yıl tam olarak 40 şirket halka arz olurken bu şirketlerin büyük kısmını Enerji Şirketleri kapsadı. 2022 yılında halka arz olacak hisselere katılım ise rekor üstüne rekor kırdı. Halka arz rekoru 2021 yılında halka arz olan QUAGR üzerinde iken bu sene 883 bin katılım ile EYGYO bu rekorun sahibi oldu. EYGYO’dan birkaç hafta sonra halka arz olan SDTTR ise 838 bin kişinin katılımı ile halka arz rekorunda ikinci sıraya yerleşti. Bu bağlamda 2022 yılında yatırımcılar halka arzlardan oldukça fazla gelir elde ederken Borsa İstanbul’a da 40 şirket katılmış oldu.

Halka Arz Nedir? Nasıl Yapılır? - Kanal Finans

2023 Yılında Hangi Hisse ve Sektörler Öne Çıkacak!

Enerji Sektöründeki

2022 yılının ortalarında Enerji Sektöründeki inanılmaz yükselişin ardından yılın sonlarına doğru sert geri çekilmeler görmüştük. Sektörün bir süre dinlenmesinin ardından 2023 yılının ortalarında tekrar harekete geçebilme potansiyelinin olduğunu düşünüyoruz. Dördüncü çeyrek bilançolarının da güçlü gelmesi ile birlikte Enerji Sektörü hem önümüzdeki 5 ve 10 yıl için hemde 2023 için oldukça yüksek potansiyel barındıran sektörlerin baçında geliyor. Özellikle Kontrolmatik (KONTR), Girişim Elektrik (GESAN), Smart Güneş Teknolojileri (SMRTG) gibi şirketlerin geleceğe olan düzenlü ve güçlü yatırımları ayrıca sürekli olarak KAP bildirimleri ile sözleşme imzalamaları hisselere dair hali hazırda olan potansiyeli çok daha yükseltmeye devam ediyor. Özellikle 2023 yılının başında halka arz olan ASTOR ENERJİ (ASTOR) bizce en yüksek potansiyele sahip hisselerden bir diğeri. Şirketin yılın ortasına kadar siparişlerinin dolu olması ve nerdeyse yoğunluktan sipariş kabul edemeyecek olması bize bazı konularda fikir sunuyor.

Bankacılık Sektörü

2023 yılının bir diğer favori sektörü olabilecek sektör de Bankacılık sektörü. Bankacılık hisselerinde muazzam bir karlılık durumu bulunurken harika bilançoları ile de insanları şaşırtıyor. Örneğin Yapı Kredi (YKBNK) Bankasının sadece üçüncü çeyrek gelirleri 38 milyar TL ‘ye kadar ulaşabiliyor iken F/K oranı 2.26, PD/DD oranı ise 0.77 puanında bulunuyor. Genel olarak bankacılık sektöründeki tüm hisseler bu şekilde harika oranlar ile karşımıza çıkıyor. Bankacılık sektörünün borsamızda çok sevilen bir sektör olmadığını biliyoruz. Fakat 2023 yılında bankacılık sektörüne bir şans vermek istiyoruz.

Otomotiv Sektörü

Bir diğer önemli ve 2023 yılının yıldızı olabilecek ve 2023 yılında en çok yükselebilecek hisseler ise tabiki de otomotiv sektörü. İnanılmaz derecede büyük bir pazar, çok yüksek ihracat hacmi ve güçlü şirket temelleri ile birlikte 2023 yılında otomotiv hisselerinde yükseliş potansiyeli oldukça güçlü görünüyor. 2022 yılında otomotiv sektörü Avrupa birliği ülkelerine 20.5 milar dolar tutarında çok yüksek bir tutarda ihracat gerçekleştirdi. Otomotiv sektörü Türkiye’nin en çok ihracat yapan ikinci sektörü konumunda bulunurken Avrupa ülkeleri için de en stratejik ve önemli otomotiv ithalat duraklarından biri konumunda bulunuyor. Türk otomotiv şirketlerinin en çok ihracat yaptığı üç ülke ve satış tutarları sırasıyla; 1-Almanya $4.3 Milyar, 2- Birleşik Krallık $3.2 Milyar, 3- Fransa $3.2 Milyar tutarında gerçekleşmektedir. İhracatın bu kadar yüksek olduğu ve Türk Lirasının döviz kurları karşısında değeri de göz önüne alındığında bu derece büyük paraların döndüğü pazarda her yatırımcı yer almak isteyecektir. Özellike;

Ford Otosan (FROTO) çok güçlü bir satış hacmine sahip. Ford Otosan’ın Birleşik Krallığa sattığı van tipindeki araçlar İngilterede en çok satan van tipi araç kategorisine girerek yeni bir birincilik elde etti.

Bir diğer önemli hissemiz ise Tofaş Otomobil (TOASO). TOASO 2022 yılında her ne kadar güçlü bir performans sergileyemesede 2023 yılında TOASO için güzel gelişmelerin yaşanacağı bir yıl olarak düşünüyoruz. Hem yüksek tutarda temettü vermesi hemde güçlü bilançosu ile 2022 yılı performansını telafi ederek yatırımcılarının yüzünü güldürecektir.

Karsan (KARSN) ise sektörün bir diğer önemli şirketlerinden biri. Yaptığı önemli çalışmalar yurt içi ve yurt dışı belediyeler ile sürekli olarak anlaşma imzalamsı ve elektrikli otobüs olan E-JET ile ödülden ödüle koşması da hisse için oldukça önemli gelişmeler. Şirketin Romanya ve diğer Balkan ülkeleri ile yaptığı anlaşmalar şirketin bilançosunu güçlendirmeye devam ediyor. Şirketin son paylaştığı KAP bildirimlerine göre ise personel sayısındaki artış oldukça dikkat çekiyor. Şirket son açıklanan bilanço ile birlikte personel sayısını %32 oranından arttırarak 1860 kişilik bir personel kadrosuna sahip olmuştur. Personel sayısıdnaki bu güçlü artış da işlerin yolunda gittiğini göstermektedir.

Otomotiv sektörü şubatta 2,5 milyar dolarlık ihracat yaptı

Çimento Sektörü

Takibimizde olan bir diğer sektör ise Çimento Sektörü. 2023 yılının en çok yükselebilecek hisseleri arasında Çimento Sektöründen de hisseler adını yazdırabilir. İnşaat malzemelerinin maaliyetindeki rekor artışlar ile birlikte devletimizin açıkladığı konut desteği programı ile birlikte çimento sektöründe önemli gelişmeler yaşanacak gibi görünüyor. Özellikle 2023 yılında neredeyse her ilde yapılacak olan devlet destekli konutlar çimento sektörü için ateşleyici nitelkte olacak. Hali hazırda devam eden sürekli inşaat hali ile birlikte konut destek programı çimento sektörününe yeşil ışık yakacaktır. Bu bağlamda Akçansa (AKCNS), Çimsa (CIMSA), Boğaziçi Beton (BOBET) gibi güçlü şirketler öne çıkabilir.

Sonuç olarak 2023 yılı yatırımcılar için fırsatların havada uçuştuğu bir yıl olacak. Fakat bu fırsatlardan yararlanmak için en önemlisi sabırlı, sakin ve olası düşüşere karşı güçlü olmak. Borsamızın en büyük sorunlarından biri de sabırlı yatırımcı sayısının az olamasıdır. Bu nedenle bir fırsattan yararlanacağım diye diyer fırsatı kaçırmamak gerekir. Borsada kazanmanın yolu pozisyon aldıktan sonra gözlerinizi ve kulaklarınızı kapatıp sadece beklemektir. Asıl  zor olan da hiçbir şey yapmadan beklemek olacaktır.

Son olarak Halk Yatırım tarafından paylaşılan ve Analistlerin En Çok Önerdiği Hisseleri sizler ile liste şeklinde paylaşmak isteriz.

Analistlerin En Çok Önerdiği Hisseler

Anadolu Efes (AEFES)

  • Hedef Fiyat: 81.19
  •  Getiri Potansiyeli: %41.30
  • Tavsiye: GÜÇLÜ AL

Mavi (MAVI)

  • Hedef Fiyat: 168.59
  •  Getiri Potansiyeli: %41.00
  • Tavsiye: GÜÇLÜ AL

Aksa Enerji (AKSEN)

  • Hedef Fiyat: 56.34
  •  Getiri Potansiyeli: %47.10
  • Tavsiye: AL

Anadolu Efes (AEFES)

  • Hedef Fiyat: 81.19
  •  Getiri Potansiyeli: %41.30
  • Tavsiye: GÜÇLÜ AL

Bim Mağazaları (BIMAS)

  • Hedef Fiyat: 187.45
  •  Getiri Potansiyeli: %35.80
  • Tavsiye: GÜÇLÜ AL

Torunlar GYO (TRGYO)

  • Hedef Fiyat: 23.22
  •  Getiri Potansiyeli: %33.20
  • Tavsiye: GÜÇLÜ AL

TAV Havalimanları (TAVHL)

  • Hedef Fiyat: 119.58
  •  Getiri Potansiyeli: %30.60
  • Tavsiye: GÜÇLÜ AL

Hedef Fiyatlar Halk Yatırım tarafından sağlanmaktadır. EconomIcon tarafından herhangi bir tavsiye içermemektedir.

Uygulamamızı İndirmeyi Unutmayın